Pau Kukus Tradisional

Friday, January 14, 2011

Baru ni blik dr kerja rsa teringin pulak nk mkn pau yang rsenye macam kart trg tu...kbetulan bukak fotopages si rinchan ni n terjumpa lak resipi pau kukus tradisionalnye..ape lagik..trylah buat..alhamdulillah menjadi pulak..mse dh siap tu my hubby bnyk tul mkn siap request lg..pasni wat inti kacang merah pulak yer?hihi..lissa wat inti kelapa jer..yang len2 x sempat aa nk wat..tu je yang cepat n pantas..hihi...

PAU KUKUS TRADISIONAL ( kredit to http://rinnchan.fotopages.com/)
 
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
11gm yis mauripan (=I packet)
200gm gula (=1 cwn)
100gm minyak jagung atau minyak masak (=1/2 cwn)
460gm air (=2 1/2 cwn air, boleh tambah jika perlu)

Cara-cara:
1. Gaul tepung dengan yis.
2. Larutkan gula dalam air.
3. Tuangkan larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul perlahan-lahan dengan hujung jari.
4. Halfway thru campurkan minyak dan teruskan menguli dgn menghabiskan lebihan air hingga menjadi doh yang kenyal.
5. Rehatkan adunan 10min - 15min.
6. Bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki dan rehatkan lagi 10min. Sementara itu panaskan kukusan.
7. Leperkan doh bulat di atas tapak tangan dan masukkan inti kesukaan dan tutup rapat2 dgn menarik bhg yg dirapatkan itu ke arah bawah dan dapatkan permukaan atas yg licin dan bulat.
8. Lapik dengan daun pisang atau plastik yg telah digunting mengikut saiz pau.
9. Biarkan pau naik selama 30min dan kukus selama 10min. Jangan lebih lama dari itu.
* Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan. 

 Ni pau yang belum dikukus
 Inilah hasilnya~



0 comments:

Post a Comment

CooKiNg By HeArT Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino